0
0

Hello,

Some people are getting an this error when trying to run our game using FMOD 1.10.02.

ASSERT FAIL: Cannot initialize FMOD low-level API. RESULT: ERR_OUTPUT_INIT

We got some information, and it seems using Razer’s USB audio drivers is the problem? We tried setting a different audio driver as default, and the game ran successfully, but whenever the person wants to play the game using his Razer Kraken USB headphones, this crash comes up again.

Is there anything we can do to fix this?

Thanks in advance for the help,

Kenny

  • You must to post comments
1
0

The logging output should provide the specific cause of the error, unfortunately without it we can only guess at the cause. If you are able to provide the log file, we will have a much better idea of a solution.

  • You must to post comments
0
0

Hi Cameron,

Thanks for the directions. We finally managed to get an output log from a person encountering this issue. This is the output log contents:

[LOG] System::create : Header version = 1.10.02. Current version = 1.10.02.
[LOG] Manager::init : maxchannels = 2048 studioflags = 00000004 flags 00020000 extradriverdata 00000000.
[LOG] SystemI::init : FMOD Studio Version: 00011002 (92217)
[LOG] SystemI::init : maxchannels = 2048, flags = 00020000, extradriverdata = 00000000
[LOG] SystemI::setOutputInternal : Setting output to type 0
[LOG] SystemI::setOutputInternal : Setting output to type 8
[LOG] SystemI::setOutputInternal : Setting output to type 8
[LOG] OutputWASAPI::init : Mix Format (WAVEFORMATEX): wFormatTag=0xFFFE, nChannels=2, nSamplesPerSec=48000, nAvgBytesPerSec=384000, nBlockAlign=8, wBitsPerSample=32, cbSize=22.
[LOG] OutputWASAPI::init : Mix Format (WAVEFORMATEXTENSIBLE): wValidBitsPerSample=32, dwChannelMask=0x00000003, SubFormat=00000003-0000-0010-8000-00AA00389B71.
[ERR] OutputWASAPI::init : IAudioClient::Initialize returned 0x80010108.
c:\jk\workspace\Build__1.10__API_Win\lowlevel_api\src\fmod_systemi.cpp(2751) : [LOG] FMOD_RESULT = 51 — Error initializing output device.
[LOG] SystemI::close :
[LOG] SystemI::close : Stop all sounds
[LOG] SystemI::close : Free software output.
[LOG] SystemI::close : done.

c:\jk\workspace\Build__1.10__API_Win\lowlevel_api\src\fmod_system.cpp(552) : [LOG] FMOD_RESULT = 51 — Error initializing output device.
c:\jk\workspace\Build__1.10__API_Win\studio_api\src\fmod_runtime_manager.cpp(545) : [LOG] FMOD_RESULT = 51 — Error initializing output device.
[LOG] LiveUpdate::release :
[LOG] LiveUpdate::reset : Reset connection (reason Disconnected)
c:\jk\workspace\Build__1.10__API_Win\studio_api\src\fmod_studio_impl.cpp(1420) : [LOG] FMOD_RESULT = 51 — Error initializing output device.
c:\jk\workspace\Build__1.10__API_Win\studio_api\src\fmod_studio_impl.cpp(4080) : [LOG] FMOD_RESULT = 51 — Error initializing output device.

  • Cameron Baron

    Thanks for the logging information. We have seen something similar to this and as far as we can tell it is a driver issue, as there does not appear to be anything indicating a failure from FMOD.

    I would suggest making sure you are on the latest drivers available.
    If that does not work you could try disabling the Razor Kraken launcher.

  • Kenny Lee

    Ok, thanks Cameron. I’ll let the people encountering this issue know.

  • You must to post comments
Showing 2 results
Your Answer

Please first to submit.