0
0

I upgraded from 4.0.4 to 4.0.12 because we were encountering crashes when playing events from a 2nd FEV project that used ADPCM compression. I understand there were fixes in 4.0.6 for ADPCM mixing and with the latest version, our events now play correctly instead of crashing.

However, there is still a crash in the runtime. When I call release() on the event system or freeEventData on a event group that uses ADPCM compression, we crash. I do not get the crash when PCM is used.

I’ve rebuilt the banks using the latest Designer tool.

As an aside, we noticed "pops" after a sound plays with PCM and those pops go away with ADPCM. So in addition to the compression benefits, ADPCM works around this secondary issue for us.

Best Regards,
Michael Marks

  • You must to post comments
0
0

The ‘pops’ are probably directsound mixing clicking (a known problem by Microsoft), which is solved by forcing your banks to use software mixing. Loading sounds as ADPCM forces fmod to use the software mixer in code.
In the wavebank screen make that ‘force software = yes’ and let me know what happens.
I’ll look into the adpcm issue

  • You must to post comments
0
0

[quote="brett":3g9giykh]The ‘pops’ are probably directsound mixing clicking (a known problem by Microsoft), which is solved by forcing your banks to use software mixing. Loading sounds as ADPCM forces fmod to use the software mixer in code.
In the wavebank screen make that ‘force software = yes’ and let me know what happens.[/quote:3g9giykh]

  1. Switching to force software on both 4.0.12 and 4.0.13 does not fix the poping with PCM. No popping with ADPCM or MP3.

  2. The crash with EventSystem->release or unloadEventData happens with MP3 as well as ADPCM

  3. With ADPCM, there is no popping but our grenade explosion is corrupted. I’m not sure what’s happening to the sound. Plays fine inside Designer and when either PCM or MP3 is used. I’ll try to get better information on what is getting corrupted, but at the moment it just sound bad. I may try playing outside event system and see what happens.

  4. Using 4.0.13 and trying to load ADPCM results in FMOD_ERR_MEMORY with loadEventData. No problem loading with 4.0.12

Thank you for your help. I hope in the future, I’ll be able to resolve these issues myself or better isolate them and send you the code fixes.

Best regards,
Michael Marks
Midway-Austin

  • You must to post comments
0
0

ok we have uploaded a new pre-release 4.04.15 / 1.04.15 at ftp://ftp.fmod.org l:upload p:upload /development which should fix the ADPCM/MPEG issues, let me know if you have any problems.

edit: now public.

  • You must to post comments
Showing 3 results
Your Answer

Please first to submit.